KETUANAN ISLAM- KETUANAN RAKYAT- KETUANAN 1MALAYSIA BETEMPUR PRU 13pakatan baru kuasa ketiga Pas dan parti baru (D.Zaid)
PRU 13, tiga ketuanan akan bertempur memerhati pada gaya politik sekarang. Pas dan parti baru (Datuk Zaid)  dan lain-lain satu pihak, PKR dan DAP disatu pihak serta BN disatu pihak yang lain.
PKR –DAP membawa slogan ketuanan Rakyat. Pas ketuanan Islam dan BN pula ketuanan 1Malaysia. Persaingan tiga penjuru berlaku diseluruh negara seperti apa yang berlaku diBatu Sapi baru-baru ini.
Tetapi agak kurang ummph... kepada PKR dan DAP kerana mereka punya kelemahan dikawasan majority melayu kesan PKR menyerang orang melayu dikongresnya baru-baru ini. Persaingan sengit dikawasan majoriti melayu antara Pas dan UMNO/BN.
Dikawasan Bandar atau bukan kawasan majoriti melayu bersaing hebat tiga calon. PKR-DAP,  Parti baru ( Zaid) dan  Komponen BN.  Jika berlaku persaingan ini faktor calon adalah sangat penting. Parti baru akan berpakat dengan Pas secara persefahaman bahawa Pas bertanding dikawasan majoriti melayu, parti baru dikawasan bukan majoriti melayu.
Lantaran itu untuk menguasai Puterajaya, PKR terpaksa meletak calon dikawasan majoriti melayu. Tetapi akan tersepit antara Pas-UMNO/BN kerana PKR menyerang sentimen orang melayu itu.
Dalam percaturan itu, DiSabah dan Serawak  agak lain keadaannya. Kita ramalkan selepas ini. Walau bagaimana pun BN akan boleh makan dua ketuanan lain itu kerana ketuanan 1Malaysia telah merangkumkan rakyat dan Islam.
Oic ... siapa yang benar-benar akan bersaing nanti?.  Tentulah BN dengan Pas dan Parti baru. Jika UMNO Terlepas,  Pas dan Parti baru akan mengambil alih Putrajaya. Itu logiknya. Hadi PM dan Zaid TPM.
Macam mana PKR –DAP ?  Emmmm  .. corooooooot  kah..kah..kah.. Apa? Panjang sangat bunyinya?
Corotlah brother !.  Kumpulan kapal pecah kata Tan Sri Muhyiddin Yassin  kah..kah..kah..
Habis macam mana anugerah Tuhan?..   Bolos pun anugerah juga. Aaaahak..hak..hak..

No comments: